Anders (28) ser inn i framtiden

SER FREMTIDEN: Anders Magnussen (28), studerer byggfag deltid ved Fagskolen i Østfold. Han og medstudentene har de siste månedene sett inn i fremtiden. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Sarpingen Anders Magnussen (28) og medstudentene tok i bruk nytenkende teknologi i sin hovedoppgave ved fagskolen i Østfold, som ble presentert onsdag morgen.

– Vi har ikke drevet med Virtual Reality veldig lenge, forteller Magnussen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Et VR-headset tar deg inn i en virtuell virkelighet i sann tid og gir deg helt nye opplevelser.

Prosjekt på fagskolen

Dette ønsket Magnussen og medstudentene David Andre Lindberg (29), Lars Marius Olsen (28), Mats André Buraas (35) og Simon Nilsen (37) som alle studerer byggfag på deltid, å gjøre noe med.

Studentene tok i bruk Virtual Reality (VR) i sin hovedoppgave ved fagskolen i Østfold, der de skulle prosjektere et bygg.

– Vi som gruppe har skapt et flott prosjekt der vi skulle bygge Nye Stadion Panorama – altså et nytt bygg med leiligheter. Bygget skulle ligge tett opptil Fredrikstad Stadion, sier de.

– Vi ønsket å vise en virtuell virkelighet av prosjektet, legger studentene til. Alle fem jobber i byggebransjen og de mener systemet er genialt.

– Dette er framtiden helt klar, konstaterer de.

«Wow-effekt»

Brukerne kan bevege seg rundt i bygget ved hjelp av VR-briller og trådløse kontroller. Med VR kan arkitekter og planleggere i byggebransjen oppleve prosjektet i sanntid i full størrelse.Men hvorfor ville de bruke et VR-system i en studentoppgave, undres vi?

– For «wow-effekten» rett og slett. Vi ønsket å koble sammen forskjellige tegningsgrunnlag for å visualisere prosjektet. Og vi hører stadig at næringskunder eller privatkunder ønsker å se bygg-tegninger til for eksempel leiligheten sin eller huset sitt. Nå slipper vi misfornøyde kunder, sier Lars Marius Olsen (29).

Kan gjøre store endringer

29-åringen utdyper:

– Nå kan vi ta tegningen før noe som helst er gjort, og analysere, korrigere som for eksempel vær og vind, proporsjoner, vegger, gulv og farger. Vi kan gjøre de endringene som trengs før byggingen starter. Istedenfor at kundene skal se på en plantegning i 2D, så kan vi ta dem med inn i en virtuell verden. Det er bare til å ta på seg brillene og leve seg inn i prosjektet sitt. På den måten får kundene det som dem vil og vi slipper at noen blir skuffet, påpeker han.

Kostbare systemer

VR-systemet studenten tok i bruk heter HTC Vive. Systemet er designet for å ta i bruk et helt rom som gjør det om til en virtuell 3D-verden ved hjelp av sensorer. Den kunstige virkeligheten kan da brukeren navigere seg naturlig i.

Disse systemene er imidlertid relativt kostbare og studentene med Magnussen i spissen skjønte raskt at oppgaven kunne blitt helt annerledes, om det ikke var for en spesiell samarbeidspartner.

Elkjøp ville hjelpe

– Vi fikk låne hele systemet av Elkjøp Sarpsborg, sier 28-åringen.

Varehussjef for Elkjøp Sarpsborg, Tommy Lie syns dette var interessant og gikk umiddelbart med på å låne ut VR-systemet HTC Vive til Magnussen og medstudentene, så lenge de måtte trenge det.

– Vi vil jo veldig gjerne hjelpe studenter – i alle fall med kul ny teknologi som vi er så giret på selv, mener Lie.

– Presentasjonen var imponerende, og jeg tror at dette er framtiden, sier Lie videre.

Ønsker du å studere bygg? Les mer om utdanningen her

Av VETLE GRANATH MAGELSSEN Sarpsborg Arbeiderblad, 6 mai 2017