Vi er her for Matbransjen

Trives godt sammen: Fagskolen i Østfold (FiØ) har siden 1989 tilbudt korte, yrkesrettede utdanninger som bygger på fag- og svennebrev, autorisasjon eller minst fem års relevant praksis. Skolen, som ligger sentralt på Værste i Fredrikstad, blir stadig mer kjent for studenter og næringslivet.

-Vi er her fordi vi vet matbransjen trenger oss, NHOs kompetansebarometer har vist dette siden 2014, hvor de ønsker flere fagskoleutdannede, sier Blanca Hvidsten, lærer ved kjemilinjene.

Det finnes en rekke solskinnshistorier fra kjemilinjenes studenter, som etter fullført utdanning ved Fagskolen har fått leder- og mellomlederstillinger.

-Studentene er gode referanser for skolen. Fagskolen blir mer og mer kjent ute på arbeidsplassene i bedriftene, sier Hvidsten.

TETT PÅ STUDENTENE

-Vi er tett på studentene våre. De er godt motiverte, og har med seg bred erfaring hit, som de deler med medstudentene og oss lærere. Studentene er flinke til å inspirere hverandre, sier Lillemor Gundersen, som er faglærer og laboratorieingeniør ved FiØ.

René Olsen har jobbet ved Fagskolen i Østfold siden 2010.

-Det foregår en fortløpende utvikling i mat- og prosessindustrien, som vi ved skolen følger tett. Vi kan også være med på å skape utvikling, og samarbeider med næringslivet om det, forteller han.

FRA JORD TIL BORD

Studentene ved FiØ møter allerede første skoledag med ryggsekken full av kunnskap fra tidligere utdannelser og yrkespraksis.  På kjemi-linjene spisses kompetansen ytterligere.

Maritha Henriksen (36) pendler fra Oslo til Fredrikstad to ganger per uke, for å delta i forelesningene ved FiØ, og det er mattekniker hun ønsker å bli.

Fra før av er Maritha utdannet kokk, og med utdannelsen innen matteknikk håper hun å kunne bytte jobb der hun ikke behøver å gå i turnus eller jobbe i helger.

-Det er omfattende studier, og jeg sitter igjen med masse kunnskap på toppen av det jeg hadde før jeg kom hit, sier Maritha.

Etterspørselen etter arbeidskraft med teknisk bakgrunn fra fagskole er allerede stor. Den forventes å øke ytterligere i de nærmeste årene, på grunn av stort underskudd på denne typen arbeidskraft.

-Dette er en god og bred utdanning. Her lærer vi «fra jord til bord», sier Maritha.

STYRKE POSISJONEN I ARBEIDSLIVET

Ramunas Barzda (40) arbeider i Coca Cola European Partners, og pendler fra Lørenskog.

-Det er tøffe dager, i tillegg til familie og jobb, men det er spennende. Klassemiljøet er godt, lærerne er gode og jeg kommer med utdannelsen herfra til å forsterke min posisjon i arbeidslivet. Nå får jeg dokumentert kunnskap, når jeg etter tre år som deltidsstudent er ferdig her i juni 2018, sier Ramunas.

Henrik Hauge (38) er til daglig kokk hos MaxiMat på Nordby Shoppingcenter og student ved mat-teknikk.

-Helt suveren linje. Det er mye å jobbe med, og det krever at vi tar ansvar for egen læring. Jeg er svært fornøyd med både skolen, lærerne og medstudentene, sier Henrik.

Han har kokkeutdannelse og fagbrev, og ser i likhet med Maritha en mulighet å skifte jobb til et yrke, som ikke krever skift- og helgejobbing, slik kokkeyrket ofte innebærer.

TRIVES MED GRUNDIG GJENNOMGANG

Studiet er praktisk lagt opp med kombinasjon av klasseromsundervisning og laboratorium.

I tillegg gjennomfører studentene praktiske prosjekter, gjerne i samarbeid med eller på oppdrag fra bedrifter skolen samarbeider med.

Lars-Martin Gunnersen (22) var lærling ved Mills fabrikker før han startet på FiØ.

-Det jeg setter spesielt stor pris på er den grundige gjennomgangen, sier Lars-Martin og legger til;

-Det er gode læremetoder med repetisjoner, og oppgaver behandles i dybden, sier han.

Karrieremuligheter matteknikk:

• Arbeid i ulike laboratorier
  • Produktutvikler i næringsmiddelindustrien
  • Arbeid innen HMS og kvalitetssystem
  • Arbeid innen salg av næringsmiddelutstyr

For mer informasjon se jobbimatbransjen.no

Karrieremuligheter prosessteknikk:

• Arbeid i prosessindustrien
  • Arbeid innen HMS og kvalitetssikringssystem
  • Arbeid innen salg av utstyr til prosessindustrien
  • Mellomleder
  • Grunnlag til faglærer i videregående skole