Besøk fra Cowi

Tor Bjørland fra Cowi besøker fagskolen

1.klasse bygg heltid hadde denne uken besøk av Landmåler Tor Bjørland fra Cowi. Bjørlands foredrag strakk seg over fire skoletimer og dreide seg om nivellement og høydemåling. Innen landmåling går nivellement for å være en relativt enkel form for måling, men i praksis, med setningsnivellement og presisjonsnivellement er dette en svært nøyaktig og eksakt form for «vitenskap». Det som på papiret ser ut til å være enkelt er i praksis forbundet med praktiske problemer som is, snø, rystelser, dårlige lysforhold, farlige omgivelser, dårlige grunnforhold osv.Det var en lydhør forsamling som interessert fulgte med og som fikk svar på sine mange spørsmål. Bjørland har ca 40 års erfaring med landmåling fra både inn og utland, ikke minst fra flere lengre perioder i Afrika. Av temaene som ble berørt kan det nevnes målemetoder, planlegging, (gode) rutiner, instrumenttyper, utstyr, dokumentasjon og sikkerhet samt en mengde praktiske tips og triks. Mot slutten viste studentene også betydelig interesse for Bjørlands afrikaopphold, men tiden strakk ikke til. Vi vurderer derfor om vi fra Bjørland kunne ønske oss et spesifikt afrikaforedrag med bilder ved neste korsvei.